Köszöntő

PERŐCSÉNY

Kicsiny falu a hegyek lágy ölén,
Itt születtem s itt nőttem fel én.
Perőcsény e kicsiny falu neve,
Énnekem ez a világ közepe.

Pár száz lélek lakja csak csupán,
Itt húzódik meg a Börzsöny lábainál,
Úgy mesélik, hogy egykor hajdanán,
Erős vár állt ott fenn a hegy ormán.

A vár nem áll már, csak romos falak
Omladoznak az ősi fák alatt.
Védője nevét őrzi ez a táj,
Perőcsénynek hívták a Várkapitányt!

Szájhagyomány száll apáról-fiúra.
Így volt-e? Én ezt nem tudhatom.
Egyet azonban biztosan tudok,
E kicsiny falut én szeretem nagyon.

Nekem mindenem e vadregényes táj,
Itt kolompol fülembe a juh-nyáj.
Mi lesz a sorsom, még nem tudhatom,
De kicsiny falum én el nem hagyom.

Itt nyári estén még szól a kisharang,
Ide nem hallatszik a nagyvárosi zaj,
Itt még száll a madár éneke,
Fel-fel hangzik este a tücsök zene.

Nem kellenek nekem nagyvárosi fények,
Nem csábítanak el hiú, vak remények.
Hiába mennék el, biztosan tudom,
Visszajönnék, mert itt az otthonom.

Gembolya János
l984. április 26.


Kedves Látogató!

Engedje meg, hogy Perőcsény szülöttjének soraival köszöntsük Önt községünkben. Gembolya János – volt juhász – szépen megfogalmazott sorai hűen tükrözik településünk értékeit.

Az Ipoly völgyében, hegyek és dombok közt található Perőcsény. Lakóink vendégszeretőek, főként református vallásúak. Templomunk a falu központjában a „templom dombon” található. Egyszerű református templom, karzattal, szószékkel, emlékhellyel. A templomkertben korábbi lelkészeink sírkövei láthatóak, de temetkezési helyeik a domb mögötti temetőben vannak.

Perőcsényi református templom

Településünkön a község szülöttjéről elnevezett Együd Árpád művelődési ház van, ami kb. 250-300 fő befogadására alkalmas köztér. Itt mindenki számára elérhető könyvtár , a sportolás kedvelőinek konditerem- asztalitenisz, az udvarán bográcsozóhely áll rendelkezésre.

A Kovács-Sebestyén Józsefről elnevezett téren található a tájház, amely lakossági összefogásban épült, szépült meg. Fiatalok és idősebbek valamint a Budapesti Petőfi gimnázium lelkes tanulói által épült újjá Koczó István és neje Varga Ráhel portája. A tájház Icomos díjat kapott 2014 évben amellyel elismerték településünk összefogását, munkáját.
A falu közparkjában van az első és a második világháborúban elesettek tiszteletére 1994 év őszén felavatott emlékmű. A templom alatt található a Turulmadár emlékhely, mely az első világháborúban elesettek emlékét őrzi. Ez 1934.június 21-én került felavatásra.

A község határában található a Rétvölgyi horgásztó mely festői környezetbe ékelődve várja a sportolásra vágyó horgászokat. A tó mellett felnőtt tagságunk és gyermekeink kedvenc időtöltésére alkalmas szalonnázó, bográcsozó hely van kialakítva.
A településen óvoda, iskola, posta már bezárt mivel munkahely híján az aktív korosztály elvándorolt. Többen ennek ellenére mégis Perőcsényt választották és így napi bejárással ingázóként Szobra, Vácra, Dunakeszire vagy Budapestre járnak dolgozni.

A település lakói a 70-80-as években bogyósgyümölcs termeléssel, kisállattartással egészítették ki keresetüket, de ez mára már nem jellemző. A szőlőtermelés is visszaesett, korábban szinte kivétel nélkül minden háznál készítettek bort, amely a tájra jellemző ízharmóniával bírt. A község két pincesora ma is őrzi elődeink szorgos munkáját, némelyikben pedig még saját készítésű bor is található.
A kiskertekben a lakók főként családjuk számára termelnek zöldséget, gyümölcsöt, az állattartás pedig minimálisra csökkent. Mindezek ellenére évente 10-15 disznóvágás van még falunkban, őrizve a házias ízek sokaságát, a falusi hagyományokat.
Keresztelő, lakodalom csak elvétve van, konfirmálás pedig általában két évente történik.
A községben rendszeres rendezvények közül kiemelkedő államalapítónk ünnepéhez kapcsolódó „Lecsófesztivál”, a Szüreti felvonulás és bál, a Falu karácsonya. Templomépítőnk emlékére minden év szeptember első vasárnapján emlékezünk az úgy nevezett perőcsényi búcsúval.

Egyházi ünnepeinket rendszeresen megtartjuk, nyári időszakban a templomban míg télen a gyülekezeti teremben hirdeti nagytiszteletű Zsolnai Gergő lelkipásztor Isten igéjét.
Községünkben hagyománya van a versírásnak. Többen faragják a rímeket, így a teljesség igénye nélkül jelentős versíróink Csomor Nándor, Együd Géza, Gembolya János-akik már sajnos nincsenek közöttünk, Fídel Lajosné, Viczencz Józsefné, Kersztúri János- és még mások is -akik rendszeresen a vers ünnepén bemutatják írásaikat.

Kedves Olvasó!
Amennyiben sikerült érdeklődését Perőcsény iránt felkeltenünk úgy kérjük tisztelje meg községünket személyes látogatásával, keresse fel Perőcsényt hogy így üdvözölhessük Önt:

Isten Hozta Nálunk!

Baráti üdvözlettel:
Együd László polgármester